Rýžový pohár s kardamomem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 60 g Džem jahodový
  • 200 g Rýže loupaná
  • 4 g Sůl
  • 100 g Cukr krupice
  • 2 g Kardamom
  • 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 6 ml Růžová voda
  • 2 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 374 kcal
  • Sacharidy 52 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 274 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 44 g
  • Cholesterol 55 mg
  • Draslík 29.8 mg
  • Vláknina 2055.3 mg
  • Vitamín A 2055.3 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do rendlíku nalijeme smetanu smíchanou s cukrem, pomalu zahříváme, až se cukr rozpustí. Přidáme kardamom a přivedeme smetanu k varu, odstavíme, necháme úplně vychladnout.

  • 2

    Do hrnce nasypeme rýži, zalijeme vodou, trochu osolíme, zakryjeme a povaříme na mírném ohni 20 minut. Po odstavení necháme ještě zakryté 5 minut dojít. Rýži potom rozprostřeme na mělčí mísu a necháme zcela vychladnout.

  • 3

    Smetanu přecedíme přes jemný cedník, abychom odstarnili kardamom, případně škraloup. Přidáme růžovou vodu, dvě třetiny vmícháme do rýže. Tu přikryjeme fólií a necháme v lednici 2 hodiny chladit spolu se zbytkem smetany. Vychlazenou rýži rozdělíme do misek, přelijeme zbylou smetanou a ozdobíme jahodovým džemem.

Komentáře k receptu