Nákyp s banánem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 200 g Banány
  • 40 g Čokoláda hořká
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 15 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 g Cukr krupice
  • 40 g Cukr vanilka
  • 20 g Cukr moučkový
  • 10 g Maizena - kukuřičný škrob
  • 100 ml Mléko plnotučné
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 30 ml Citronová šťáva
  • 40 ml Likér banánový
  • 2 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 235 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 20 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 71.6 mg
  • Draslík 142.7 mg
  • Vláknina 2148.1 mg
  • Vitamín A 2148.1 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.9 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 80.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V rendlíku svaříme mléko se smetanou. V míse ušleháme žloutky s cukrem, do pěny vmícháme mouku smíchanou se škrobem. Po troškách přiléváme teplou smetanu a stále šleháme metlou. Nalijeme zpět do rendlíku a za stálého šlehání povaříme na mírném ohni asi 4 minuty do zhoustnutí. Odstavíme hladký krém a necháme vychladnout, občas promícháme.

  • 2

    Do mixéru vložíme banány, přilijeme banánový likér a citronovou šťávu, rozmixujeme do hladkého pyré a pyré vmícháme do krému. Zapékací misky vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme nastrouhanou čokoládou, dáme do lednice vychladit.

  • 3

    Zatím z bílků ušleháme tuhý sníh, po lžících všleháme vanilkový cukr. Sníh postupně jemně vmícháme do krému. Krémem naplníme vychlazené misky a s plnými několikrát poklepeme, aby si obsah sedl. Stěrkou nebo nožem srovnáme povrch, aby byl rovný a misky rozložíme na plech.

  • 4

    Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 15 minut. Ještě horké poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.

Komentáře k receptu