Pochoutka z jahod se šampaňským
Suroviny
- 1450 g Jahody zahradní
 - 75 g Mandle
 - 45 g Pudinkový prášek - vanilkový
 - 50 g Cukr moučkový
 - 100 g Piškoty cukrářské
 - 125 g Sušenky Amaretti
 - 500 ml Mléko polotučné
 - 450 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 375 ml Víno šumivé (sekt)
 - 150 ml Sherry brandy
 - 1 kg Cukr krupice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 854 kcal
 - Sacharidy 149 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 77 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 143 g
 - Cholesterol 58.6 mg
 - Draslík 284.8 mg
 - Vláknina 8634 mg
 - Vitamín A 8634 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 85.3 mg
 - Vitamín E 2.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 470.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do hrnce dáme 1 kg jahod, 250 ml šampaňského a zahříváme dokud se jehody nerozvaří. Poté přisypeme 1 kg cukru a vaříme do zhoustnutí. Nakonec přecedíme přes cedník do sklenic, které pak uzavřeme a dáme do lednice. Do skleněné mísy rozložíme piškoty a sušenky a pokapeme je sherry. Do menšího hrnce dáme 250 ml jahodového želé rozehřát a polijeme jím piškoty a sušenky. Mezitím si nasucho opražíme nasekané mandle a klasicky uvaříme vanilkový pudink. Na piškoty rozložíme zbytek jahod, posypeme 1/2 opražených mandlí a přelijeme studeným vanilkovým pudinkem. Vyšleháme šlehačku s moučkovým cukrem a opatrně do ní vmícháme šampaňské. Šlehačku dáme jako poslední vrstvu na vanilkový pudink a posypeme zbylými mandlemi.