Čokoládové suflé z brambor
Suroviny
- 250 g Brambory
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 40 g Cukr krupice
 - 20 g Cukr vanilka
 - 150 g Čokoláda hořká
 - 20 g Cukr moučkový
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 l Voda pitná
 - 1.5 dl Mléko plnotučné
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Kakao
 - 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 876 kcal
 - Sacharidy 108 g
 - Tuky 41 g
 - Sodík 248 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 102 g
 - Cholesterol 270.8 mg
 - Draslík 1016.4 mg
 - Vláknina 17157.5 mg
 - Vitamín A 17157.5 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 16.3 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 487.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory uvaříme se slupkou v hrnci se špetkou soli osolené vody doměkka. Potom je scedíme, necháme vychladnout. Brambory oloupeme a prolisujeme na bramborovém lisu.
 - 
                                2
Do brambor vložíme máslo, dáme na sporák. Vmícháme mouku, kakao a stálým mícháním přiléváme mléko. Dochutíme cukrem, citrónovou kůrou, vanilkovým cukrem a odstavíme ze sporáku.
 - 
                                3
Vše dohromady dobře promícháme a necháme mírně vychladnout. Vmícháme žloutky, z bílků vyšlehaný tuhý sníh, promícháme a necháme vychladnout. Do vychladlé bramborové směsí vmícháme nahrubo nastrouhanou čokoládu a ještě promícháme.
 - 
                                4
Pečící formičky na suflé vymažeme máslem, naplníme vychladlou směsí. Vložíme do předehřáté trouby, pečeme při 200 stupních Celsia 20-25 minut. Po vytažení z trouby posypeme moučkovým cukrem, ihned podáváme.