Mléčná rýže s nektarinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 120 g Rýže loupaná
  • 120 g Cukr krupice
  • 500 g Nektarinka
  • 100 ml Víno červené
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Citronová tráva
  • 1 špetka Skořice mletá
  • 1 špetka Hřebíček mletý
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Solamyl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 435 kcal
  • Sacharidy 93 g
  • Tuky 3 g
  • Sodík 8 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 87 g
  • Cholesterol 12.5 mg
  • Draslík 795.8 mg
  • Vláknina 8371.1 mg
  • Vitamín A 8371.1 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 27.7 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Citron řádně očistíme kartáčkem, kůru nakrájíme na širší proužky a vložíme do kastrolku s mlékem. Přidáme vnitřek vanilkového lusku, který vyškrábeme hrotem nože. Vše uvedeme k varu, poté přisypeme rýži opláchnutou v horké vodě a za stálého míchání vaříme 20 minut na mírném ohni.

  • 2

    Vanilku a citronovou kůru vyjmeme a do kaše vmícháme 40 g cukru. Kastrol postavíme i s kaší do studené vodní lázně a necháme vychladnout. Poté rýžovou kaši rozdělíme do 4 misek.

  • 3

    Nektarinky omyjeme, vypeckujeme a dvě odložíme stranou pro ozdobu. Zbylé pokrájíme a vložíme do kastrolu. Podlijeme vínem, přidáme 2 lžíce citronové šťávy, koření a 80 g cukru. Zprudka vaříme pět minut, poté vlijeme solamyl rozmíchaný ve dvou lžících studené vody a za stálého míchání povaříme minutu do zhoustnutí. Kastrol vložíme do studené vodní lázně s kostkami ledu a ochlazujeme za stálého míchání. Rozdušené ovoce nalijeme na rýži, odložené nektarinky nakrájíme na 12 dílků a rýži v miskách jimi ozdobíme. Mléčnou rýži uložíme minimálně na 2 hodiny do chladničky.

  • 4

    Před servírováním ozdobíme citronovou trávou.

Komentáře k receptu