Mandlová rýže s jahodami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Jahody zahradní
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 80 g Rýže loupaná
  • 50 g Cukr krupice
  • 60 g Cukr moučkový
  • 50 g Mandle mleté
  • 130 g Želé rybízové
  • 80 g Mandle plátky
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 125 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 ml Tresť mandlová
  • 30 ml Olej slunečnicový
  • 1 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Rum
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 733 kcal
  • Sacharidy 79 g
  • Tuky 43 g
  • Sodík 66 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 75 g
  • Cholesterol 49.6 mg
  • Draslík 248.2 mg
  • Vláknina 5470 mg
  • Vitamín A 5470 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 36.8 mg
  • Vitamín E 6.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mandle smícháme se smetanou, cukrem, mlékem a solí. Uvedeme k varu, přidáme rýži a mandlové aroma a zvolna vaříme 30 minut. Poté odstavíme a necháme vychladit. Jahody omyjeme, očistíme a pokrájíme na menší kusy.

  • 2

    Máslo rozehřejeme, přidáme mandlové lupínky a cukr. Necháme zkaramelizovat, poté hmotu nalijeme na pracovní desku potřenou olejem a necháme ztuhnout. Vychladnou hmotu rozdrtíme na kousky a dáme stranou. Rybízové želé zahřejeme do rozpuštění, přidáme jahody, rum a necháme odležet 30 minut. Mandlovou rýži vytvarujeme lžící do noků, které servírujeme přelité jahodovou omáčkou a posypané mandlovým griliášem.

Komentáře k receptu