Roláda plněná kakaovou náplní

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 14

Suroviny

  • 100 g Čokoláda hořká
  • 650 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 400 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 80 g Cukr krupice
  • 50 g Cukr krupice
  • 20 g Cukr vanilka
  • 7 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 3 ks Vaječný bílek slepičí
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 polévková lžíce Kakao
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 372 kcal
  • Sacharidy 51 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 20 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 111.3 mg
  • Draslík 111.6 mg
  • Vláknina 3947 mg
  • Vitamín A 3947 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Žloutky dáme do misky, přidáme 40 g cukru a vyšleháme na hustou pěnu. Z bílků, cukru a vanilkového cukru vyšleháme tuhý sníh. Do sněhu zlehka přimícháme pěnu ze žloutků, postupně vmícháme prosátou mouku, spolu s kypřícím práškem.

  • 2

    Plech vyložíme pečícím papírem, vlijeme těsto a rozetřeme ho po celé ploše plechu. Plech s těstem vložíme do předehřáté trouby, při teplotě 200°C pečeme 8-10 minut. Upečený korpus i s papírem vybereme z plechu. Položíme ho na moukou posypanou utěrku, pečícím papírem nahoru. Necháme vychladnout a opatrně sundáme pečící papír.

  • 3

    Příprava kakaové náplně: smetanu vlijeme do kastrůlku, přisypeme cukr a vaříme do rozpuštění cukru. Prosáté kakao přidáme do horké smetany a stálým mícháním povaříme 2 minuty. Stáhneme ze sporáku, za občasného promíchání necháme mírně vychladnout a vložíme na celou noc do lednice. Potom smetanu šlehačem vyšleháme na tuhou kakaovou náplň. Půlkou náplně potřeme upečený korpus, pomocí utěrky svineme do rolády a i s utěrkou dáme do lednice zatuhnout. Následovně sundáme utěrku, celou roládu potřeme druhou půlkou náplně. Posypeme nastrouhanou čokoládou a opět vložíme do lednice. Krájíme na úhledná kolečka pilkovým nožem.

Komentáře k receptu