Makovník

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Máslo čerstvé
  • 300 g Mouka polohrubá
  • 2 g Droždí
  • 150 g Mák mletý
  • 110 g Cukr moučkový
  • 150 ml Mléko polotučné
  • 100 ml Mléko polotučné
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 3 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 2 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 794 kcal
  • Sacharidy 105 g
  • Tuky 35 g
  • Sodík 111 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 102 g
  • Cholesterol 175.1 mg
  • Draslík 390.5 mg
  • Vláknina 20580 mg
  • Vitamín A 20580 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Plech vyložíme pečicím papírem, troubu zahřejeme na 150 °C.

  • 2

    Mléko zahřejeme, aby bylo vlažné, máslo rozehřejeme.

  • 3

    V misce smícháme rozdrobené droždí s trochou cukru, mouky a mléka a necháme vzejít.

  • 4

    Do mísy vsypeme mouku, cukr, sůl, přidáme vzešlý kvásek, rozšlehané vejce, rozpuštěné vlažné máslo a tolik mléka, abychom vypracovali hladké těsto, které se nelepí.

  • 5

    Těsto necháme pod utěrkou asi 30 minut kynout na teple.

  • 6

    V mezičase připravíme náplň. Dobře promícháme mletý mák s cukrem a mlékem.

  • 7

    Vykynuté těsto rozválíme, potřeme olejem, potřeme náplní a zarolujeme. Roládu dáme na plech, potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme v předehřáté troubě asi 25 – 30 minut.

  • 8

    Vychladlé krájíme a podáváme.

Komentáře k receptu