Jablkový štrůdl s perníkem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 100 g Hrozinky
  • 100 g Ořechy vlašské
  • 100 g Strouhanka
  • 250 g Hera
  • 300 g Perník
  • 300 g Mouka pšeničná hladká
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Cukr skořicový
  • 1 kg Jablka
  • 9 polévková lžíce Mléko polotučné
  • 12 polévková lžíce Cukr krupice
  • 3 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 831 kcal
  • Sacharidy 125 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 124 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 65 g
  • Cholesterol 31.4 mg
  • Draslík 307.7 mg
  • Vláknina 8787.5 mg
  • Vitamín A 8787.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.2 mg
  • Vitamín E 6.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy si dáme 300 g hladké mouky, do ní pokrájíme na malé kousky celou Heru, přidáme 9 lžic mléka, promícháme a rukama důkladně vypracujeme hladké těsto, utvoříme z něj váleček, který zabalíme do folie a dáme na na 1 hodinu do chladničky odpočinout.

  • 2

    Mezitím si omyjeme jablka, která zbavíme jadřinců a jablka nastrouháme nahrubo. Dále si připravíme do misek: nastrouhaný perník, pokrájené vlašské ořechy, strouhanku, cukr, omyté odkapané hrozinky a skořicový cukr.

  • 3

    Těsto potom na pomoučeném vále rozdělíme na 3 díly a z každého vyválíme tenkou placku. Každou posypeme strouhankou, jablky, ořechy, perníkem, cukrem (3-4 lžíce na jeden štrůdl), skořicovým cukrem a hrozinkami.

  • 4

    Pak každou placku svineme do závinu. Všechny záviny položíme na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 180°C asi 25 minut dozlatova.

  • 5

    Upečené štrůdly necháme vychladnout, pak je pokrájíme na porce, posypeme cukrem s vanilkou a podáváme.

Komentáře k receptu