Krupicový závin s vanilkovým krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 40 g Máslo čerstvé
  • 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 80 g Pšeničná krupice
  • 10 g Sádlo škvařené
  • 20 g Cukr vanilka
  • 25 g Cukr moučkový
  • 0.5 ks Citrony
  • 2 ks Vaječný bílek slepičí
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Sůl
  • 0.0625 l Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.125 l Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.1875 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 499 kcal
  • Sacharidy 53 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 144 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 249.9 mg
  • Draslík 69.6 mg
  • Vláknina 4228 mg
  • Vitamín A 4228 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.7 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na vál prosejeme mouku, uděláme důlek, přilijeme vlažnou vodu s rozpuštěným sádlem, přidáme sůl a rozšlehané vejce. Těsto nejprve prosekáme nožem a potom rukou zpracujeme. Musí být vláčné a nelepit se. Vytvoříme z něj bochánek, zakryjeme nahřátým kastrolem a necháme cca 15 minut odpočinout.

  • 2

    Mezitím připravíme nádivku. V míse utřeme máslo, přidáme žloutky, cukr, sůl, nastrouhanou citronovou kůru a třeme cca 25 min. Poté za stálého míchání přidáváme po lžičkách smetanu, krupici a nakonec tuhý sníh ušlehaný z bílků.

  • 3

    Těsto na vále rozválíme nebo vytáhneme a potřeme nádivkou. Zatočíme do závinu, přemístíme na máslem vymazaný plech a upečeme dozlatova. Mezitím potíráme smetanou.

  • 4

    Hotový závin posypeme vanilkovým cukrem, nakrájíme a podáváme s vanilkovým krémem.

Komentáře k receptu