Šumavský bramborový závin s perníkem a ořechy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 100 g Brambory
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 g Ořechy lískové
  • 50 g Ořechy vlašské
  • 10 g Cukr krupice
  • 50 g Cukr krupice
  • 22 g Droždí
  • 60 g Perník
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Cukr skořicový
  • 2 špetka Sůl
  • 1.5 dl Mléko plnotučné
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 4 polévková lžíce Brusinky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 810 kcal
  • Sacharidy 118 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 270 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 31 g
  • Cholesterol 71.3 mg
  • Draslík 326.4 mg
  • Vláknina 11124 mg
  • Vitamín A 11124 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 206.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme nejdříve všechny potřebné ingredience: nastrouháme perník a odložíme do misky. Lískové a vlašské ořechy nastrouháme a dáme do druhé misky. Brusinky omyjeme a přimícháme je k ořechům.

  • 2

    Den předem uvařený jeden velký brambor (100 g) oloupeme a jemně nastrouháme do mísy. Přidáme prosátou mouku, sůl, kvásek a promícháme. Těsto dáme na pomoučený vál a dobře ho propracujeme. Těsto položíme na pečící papír o rozměru pečícího plechu. Na papíru z těsta vyválíme plát tenký asi 5 mm. Potřeme ho rozpuštěným máslem (2 lžíce), posypeme strouhaným perníkem, nastrouhanými ořechy s brusinkami, cukrem a skořicovým cukrem. Boční okraje (2-3 cm) přehneme dovnitř a těsto pomocí papíru zavineme. I s pečícím papírem přeneseme závin na plech a necháme asi 20 minut kynout. Poté ho potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme dozlatova přibližně 30-35 minut.

  • 3

    Perníkový závin necháme vychladnout. Krájíme ho na řezy široké asi 6 cm, posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a podáváme.

Komentáře k receptu