Zmrzlina á la mandlový turrón

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 50 g Mandle
  • 195 g Cukr moučkový
  • 100 ml Sherry brandy
  • 435 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 6 ks Vaječný žloutek slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 550 kcal
  • Sacharidy 43 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 15 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 40 g
  • Cholesterol 450 mg
  • Draslík 92.1 mg
  • Vláknina 2033.3 mg
  • Vitamín A 2033.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V kastrůlku smícháme 115 g cukru a 60 ml vody, mícháme na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Přivedeme k varu a vaříme 6 minut, dokud sirup nezíská tmavou zlatohnědou barvu. Nesmí se však připálit.

  • 2

    Oloupané mandle rozprostřeme na plech, nalijeme na ně karamel, necháme ztuhnout.

  • 3

    Ušleháme žloutky s cukrem, až vznikne nadýchaný krém. Přišleháme sherry, vaječnou směs přelijeme do ohnivzdorné nádoby, umístěné do vodní lázně. Za stálého míchání zahříváme 10 - 15 minut, dokud krém nezhoustne a nenapění se. Vyjmeme z vodní lázně, přiklopíme a necháme vychladnout.

  • 4

    Smetanu ušleháme, aby byla pevná, ne však tuhá. Smícháme s vychladlou vaječnou směsí. Přendáme do mělké kovové nádoby a uložíme do mrazničky. Počkáme, dokud směs nezačne po stranách přimrzat, vyjmeme z mrazáku a ponorným mixérem ušleháme do hladka. Dáme znovu zmrazit, opakujeme celkem třikrát, dokud nebude zmrzlina vláčná. Nesmí v ní zkrystalizovat led.

  • 5

    Nadrťíme karamelizované mandle, po posledním šlehání je vmícháme do zmrzliny. Naposledy dáme zmrzlinu zmrazit ve vzduchotěsné nádobě překryté pergamenem a uzavřené víkem. Mrazíme nejméně 3 hodiny.

Komentáře k receptu