Zapečené šišky
Suroviny
- 800 g Brambory
 - 150 g Mouka pšeničná hrubá
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 3 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 2 špetka Muškátový oříšek
 - 2 špetka Zázvor mletý
 - 2 špetka Paprika mletá pálivá
 - 2 stroužek Česnek
 - 0.5 l Mléko plnotučné
 - 1.2 l Voda pitná
 - 2 dl Smetana 12% (konzumní)
 - 2.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Pažitka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 558 kcal
 - Sacharidy 63 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 462 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 27 g
 - Cholesterol 231.5 mg
 - Draslík 924 mg
 - Vláknina 12503.2 mg
 - Vitamín A 12503.2 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 27.4 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 846.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyjeme brambory, dáme je do hrnce, zalijeme 1,2 l vody a vaříme je ve slupce přibližně 20 minut do poloměkka.
 - 
                                2
Pak je scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a jemně nastrouháme. V míse smícháme s moukou. Přidáme vejce, pepř, sůl, zázvor, těsto dobře vypracujeme a dáme na pomoučněný vál. Vyválíme z něj 2 tenké válečky o průměru přibližně 5-6 cm. Ostrým nožem krájíme dílky asi 1,5 cm silné a z nich prsty vytvarujeme malé šišky. Ty poskládáme do máslem (1 lžíce) vytřené zapékací mísy, pokapeme je rozpuštěným máslem (1,5 lžíce).
 - 
                                3
Pečeme v troubě, předehřáté na 200°C přibližně 15 minut.
 - 
                                4
Mezitím dáme do misky 2 dl smetany a 0,5 litru mléka. Očistíme česnek, který prolisujeme do smetany. Přidáme sůl, vejce, pepř, muškátový oříšek, mletou sladkou červenou a mletou pálivou papriku, vše vyšleháme. Zálivku nalijeme na šišky, zapékáme ještě 10 minut. Omyjeme pažitku s petrželkou a drobně pokrájíme.
 - 
                                5
Na talíře rozdělíme šišky, posypeme na ozdobu bylinkami a servírujeme.