Spaghetti bolognese
Suroviny
- 50 g Sýr Parmezán
 - 75 g Anglická slanina
 - 400 g Špagety, Makarony
 - 400 g Maso mleté - mix
 - 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 100 ml Víno červené
 - 100 ml Mléko polotučné
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1.5 ks Celer řapíkatý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 špetka Oregano sušené
 - 1 špetka Tymián sušený
 - 1 stroužek Česnek
 - 2 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 884 kcal
 - Sacharidy 89 g
 - Tuky 41 g
 - Sodík 924 mg
 - Bílkoviny 33 g
 - Uhlovodany 85 g
 - Cholesterol 23.8 mg
 - Draslík 564.4 mg
 - Vláknina 11940.6 mg
 - Vitamín A 11940.6 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 11.9 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. Mrkev a celer oloupeme a nakrájíme na kostičky. Slaninu nakrájíme na kostičky a vyškvaříme na rozpáleném oleji.
 - 
                                2
K vyškvařené slanině přidáme nakrájenou mrkev, celer, cibuli, česnek a nakonec mleté maso. Vše dobře opečeme za stálého míchání. Podlijeme červeným vínem a necháme vařit na mírném ohni dokud se tekutina nevyvaří.
 - 
                                3
Osolíme, opepříme a přimícháme mléko.Omáčku za stálého míchání povaříme a necháme zhoustnout.Pak přidáme nasekané oregano, rajčata a cukr, zamícháme a na mírném ohni vaříme asi 30 minut.
 - 
                                4
Špagety uvaříme dle návodu na obalu v dobře osolené vodě.Scedíme a necháme okapat. Lístky tymiánu opláchneme a najemno nasekáme.
 - 
                                5
Špagety rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou, posypeme parmezánem ozdobíme nasekaným tymiánem a můžeme podávat. (Slaninu doporučujeme prorostlou, mleté maso míchané hovězí a vepřové, oregano čerstvé, parmezán strouhaný.