Pečená svíčková s houbovými nočky
Suroviny
- 200 g Šalotka
 - 250 g Hlíva ústřičná
 - 500 g Hovězí svíčková
 - 50 g Slanina anglická
 - 100 ml Víno portské
 - 1 ks Kmín drcený
 - 1 ks Sůl
 - 1 ks Pepř černý mletý
 - 1 ks Rozmarýn
 - 1 ks Tymián
 - 2 ks Cibule
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Cukr krystal
 - 1 polévková lžíce Rajčatový protlak
 - 3 polévková lžíce sádlo
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1157 kcal
 - Sacharidy 21 g
 - Tuky 765 g
 - Sodík 96 mg
 - Bílkoviny 31 g
 - Uhlovodany 20 g
 - Cholesterol 70.5 mg
 - Draslík 879.3 mg
 - Vláknina 3800 mg
 - Vitamín A 3800 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.5 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 26 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
1) Šalotku a houby nakrájíme na jemno.
 - 
                                2
2) Lžíci másla necháme rozpustit na másle, přidáme šalotku a necháme zpěnit. Poté přidáme lžíci cukru, protlak a houby a restujeme. Přidáme 100 ml vody, osolíme a dusíme 10 min.
 - 
                                3
3) Cibuli nakrájíme najemno, a smažíme na másle. Přidáme zbylou lžicí cukru a necháme zkaramelizovat. Přidáme portské, koření a pepř. Vaříme až budeme mít tak polovinu šťávy.
 - 
                                4
4) Maso prošpikujeme slaninou a zprudka opečeme na oleji ze všech stran. Poté pečeme 25 minut na 190 °C.
 - 
                                5
5) Servírování: na talíř uděláme lžící z houbové směsi nočky, přidáme plátek masa a přelijeme omáčkou.