Kompotované švestky s medem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 295 kcal
 - Sacharidy 78 g
 - Tuky 1 g
 - Sodík 7 mg
 - Bílkoviny 2 g
 - Uhlovodany 78 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 348.7 mg
 - Vláknina 5866.7 mg
 - Vitamín A 5866.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 19.3 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Zralé, ale tvrdší švestky důkladně omyjeme, otrháme stopky a nasypeme do mísy. Med rozmícháme ve vodě, povaříme a vroucím nálevem zalijeme ovoce. Odložíme a necháme stát 24 hodin.
 - 
                                2
Poté scedíme, roztok znovu povaříme a necháme vychladnout. Švestky rozdělíme do sklenic, zalijeme medovým nálevem a uzavřeme. Urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 80 °C sterilujeme po dobu 25 minut. Po vychladnutí vyjmeme a uložíme na temném a suchém místě.