Salát po italsku - restovaný tuňák s gremolatou
Suroviny
- 300 g Tuňák obecný
 - 70 g Salát ledový
 - 70 g Rukola
 - 1 kávová lžička Citrónová šťáva
 - 1 kávová lžička Balsamico ocet
 - 6 ks Rajčata Cherry
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř bílý
 - 4 špetka Sůl mořská
 - 4 špetka Pepř černý mletý
 - 2 špetka Sůl česneková
 - 2 špetka Pepř zelený mletý
 - 1 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1.5 polévková lžíce Citrónová kůra
 - 1.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 1.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 341 kcal
 - Sacharidy 7 g
 - Tuky 18 g
 - Sodík 1214 mg
 - Bílkoviny 37 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 57 mg
 - Draslík 844.7 mg
 - Vláknina 4592.2 mg
 - Vitamín A 4592.2 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 40.8 mg
 - Vitamín E 1.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve si připravíme klasickou italskou gremolatu - směs na dochucení masa: omytou petrželovou nať (bez stonků), pokrájíme nadrobno a dáme ji do mísy. Z omytého, chemicky neošetřeného citrónu nastrouháme kůru na jemném struhadle a větší stroužek očištěného česneku posekáme velmi drobně. K petrželce přidáme citrónovou kůru, česnek, špetku soli, špetku pepře a lžičku citrónové šťávy. směs dobře promícháme, misku zakryjeme a směs necháme odležet.
 - 
                                2
Dva steaky z tuňáka (po 150g) omyjeme, osušíme, potřeme olivovým olejem a zprudka je orestujeme na rozpálené pánvi z každé strany po 1-1.5 minutě dozlatova. Restované steakyz obou stran osolíme, opepříme a odložíme stranou.
 - 
                                3
Mezitím omyjeme listy salátu, rukoly a cherry rajčata. Z listů setřepeme vodu, rajčata rozkrájíe na poloviny. Vše dáme do mísy, pokapeme olivovým olejem, balsamicovým octem, dochutíme solí, čerstvě pomletým pepřem, prsty zlehka salát promícháme a rozdělíme ho na talíře.
 - 
                                4
Restovaného tuňáka pokrájíme na tenké proužky, poklademe je vedle sebe na salát, na ně položíme gremolatu a hned servírujeme.