Žitné placky s lněným semínkem

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 8 porcí

Suroviny

  • 40 g Lněné semínko
  • 200 g Mouka žitná celozrnná
  • 200 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 2 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 111 kcal
  • Sacharidy 19 g
  • Tuky 3 g
  • Sodík 63 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 235.6 mg
  • Vláknina 14813.8 mg
  • Vitamín A 14813.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy nasypeme hladkou celozrnnou mouku, přisypeme mleté lněné semínko, špetku soli, mletý kmín a zalijeme vodou. Vypracujeme těsto a necháme půl hodiny odležet.

  • 2

    Těsto vyklopíme na pomoučený vál a trochu posypeme žitnou moukou. těsto ještě ručně trochu propracujeme, aby bylo vláčné. Vyválíme knedlík, který nožem nakrájíme na širší plátky. Každý plátek obalíme v mouce a vyválíme do větší placky.

  • 3

    Plech vyložíme papírem na pečení a jednotlivé placky na něj pokládáme.

  • 4

    Pečeme při střední teplotě 20 minut.

  • 5

    Podáváme vychladlé. Placky mohou nahradit běžné pečivo.

Komentáře k receptu

  • 14.07.2016 20:03:20

Vždy mě dostane recept s žitnou moukou a je tam uvedeno, těsto rozvalíme :-)
Nevím, ale lepidlo je proti tomu hadr a chtěl bych vidět toho, komu se 100% žitné těsto, pdaří rozválet. Takže, abych dle svých letitých zkušeností uvedl na pravou míru, zalepenýma rukama, nebo jiným nářadím, roztáhneme do přibližně požadovaného tvaru, že? :-)

Odpovědět
  • Elkina
  • 27.02.2016 12:49:20

Rozválet tohle těsto moc nejde, ale rozetřít lžící ano. Pekla jsem v remosce.
Placky jsou chutné, byly by výborné s nějakou pomazánkou.

Odpovědět