Středočeský kaldoun

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Celer bulvový
  • 20 g Houby sušené
  • 5 g Pepř černý celý
  • 400 g Kachní drůbky
  • 100 g Játra kachní
  • 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Máslo čerstvé
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Majoránka
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Petržel kořen
  • 2 ks Kachní křídla
  • 1 ks Kachní krk
  • 3 hrst Nudle vlasové
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Muškátový květ
  • 2 stroužek Česnek
  • 2.5 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Strouhanka
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 392 kcal
  • Sacharidy 17 g
  • Tuky 84 g
  • Sodík 282 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 177.9 mg
  • Draslík 521 mg
  • Vláknina 6955.5 mg
  • Vitamín A 6955.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 70 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kachní křídla, krk a vnitřnosti vaříme s kořením, solí a kořenovou zeleninou na mírném plameni, až je maso měkké.

  • 2

    V silnostěnném hrnci usmažíme z másla a mouky světlou jíšku, rozšleháme ji se smetanou a částí scezeného vývaru dohladka. Poté vlijeme zbylý scezený vývar z kachních drobů, pokrájené sušené houby, které jsme půl hodiny namáčeli ve vodě (i s vodou) a vaříme alespoň dvacet minut.

  • 3

    V mezičase připravíme játrové knedlíčky (nejlépe z kachních jater). Játra umeleme, vmícháme ostatní suroviny a tvoříme v dlaních malé kuličky, které zavaříme do polévky. Přidáme vlasové nudle, obrané a pokrájené kachní maso, muškátový květ, a když polévku dovaříme, vmícháme jemně nasekanou petrželovou nať.

Komentáře k receptu