Jemná terina z krocana s olivami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 135 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 125 g Chléb toastový
  • 50 g Olivy zelené
  • 500 g Krůtí prsa
  • 50 g Ořechy vlašské
  • 50 g Olivy černé
  • 250 g Slanina vepřová
  • 600 g Vepřová plec
  • 1 kávová lžička Pepř bílý
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Bobkový list
  • 1 ks Tymián čerstvý
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Česnek
  • 1 ks Pomeranče
  • 2 polévková lžíce Sherry brandy
  • 2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 0.5 polévková lžíce Olej olivový
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1213 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 86 g
  • Sodík 1594 mg
  • Bílkoviny 73 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 417.8 mg
  • Draslík 1318.7 mg
  • Vláknina 13399.2 mg
  • Vitamín A 13399.2 mg
  • Vitamín B6 1.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 51.4 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mixeru dáme vajíčka, smetanu, sůl, pepř, sherry brandy, na kostičky nakrájený toustový chléb a vše rozmixujeme. Omytou petrželku s očištěnou cibulí a česnekem pokrájíme nadrobno.

  • 2

    Vepřové omyté maso nakrájíme na kusy a pomeleme najemno na masovém strojku. Maso dáme do mísy, ochutíme solí, pepřem, promícháme, přidáme rozmixovanou směs a znovu vše důkladně promícháme. Necháme odpočinout na chladném místě.

  • 3

    Mezitím si krocaní prsa omyjeme, nakrájíme na plátky silné asi 2 cm, které pokrájíme na proužky. Třetinu z těchto proužků ještě nakrájíme na malé kousky a přimícháme je do masové směsi. Ostatní krůtí maso v míse osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a promícháme.

  • 4

    Nakládané černé a zelené olivy rozkrájíme.

  • 5

    Nádobu na terinu vyložíme tenkými dlouhými plátky slaniny tak, aby konce visely přes okraj nádoby minimálně 5 cm.

  • 6

    Nádobu naplníme 1/2 masové směsi, na ni rozložíme vrstvu oliv, na to dáme vlašské ořechy, potom narovnáme vrstvu krůtího masa, znovu ořechy a vrstvu oliv. Vše zakryjeme masovou směsí. Uhladíme a povrch zakryjeme přečnívajícími konci slaniny. Navrch položíme bobkové listy, stonek tymiánu, nádobu uzavřeme, vložíme do hlubokého pekáče s vařící vodou a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme 1 a 1/2 hodiny při 175 °C. Upečenou terinu necháme vychladnout, a poté ji dáme do chladničky minimálně na 12 hodin odpočinout.

  • 7

    Před podáváním odstraníme bobkové listy s tymiánem, krocaní terinu nakrájíme na plátky a servírujeme s plátky pomeranče.

Komentáře k receptu