Pečená krůta s citronovou strouhankou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 275 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 250 g Máslo čerstvé
  • 150 g Máslo čerstvé
  • 80 g Slanina vepřová
  • 10 g Sůl
  • 5 g Sůl
  • 10 g Petržel - nať
  • 40 g Petržel - nať
  • 40 g Citronová kůra
  • 300 g Chléb toastový
  • 10 g Estragon
  • 30 g Estragon
  • 20 g Tymián čerstvý
  • 20 g Tymián čerstvý
  • 10 g Tymián čerstvý
  • 200 g Oříšky piniové
  • 20 ml Citronová šťáva
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Citrony
  • 4 ks Bobkový list
  • 6 stroužek Česnek
  • 1 dl Olej olivový
  • 1 dl Olej olivový
  • 5 kg Krůta
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1126 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 67 g
  • Sodík 961 mg
  • Bílkoviny 107 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 294.5 mg
  • Draslík 1666.9 mg
  • Vláknina 8139.3 mg
  • Vitamín A 8139.3 mg
  • Vitamín B6 2.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 30.4 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 45.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nasekané bylinky a sůl smícháme s měkkým máslem, ochuceným máslem naplníme cukrářský sáček. Krůtu přidržíme a opatrně oddálíme kůži na prsou, pomocí dávkovacího sáčku naplníme prostor ochuceným máslem a prsty máslo rovnoměrně rozprostřeme pod kůží.

  • 2

    Břišní dutinu vytřeme solí, naplníme celou cibulí, dílky citronu, bobkovým listem, česnekem a tymiánem. Svážeme nohy k sobě a krůtu položíme na pekáč břichem nahoru, polijeme olejem, osolíme a opepříme. Pečeme naplno asi 15 minut, potom teplotu snížíme a pečeme ve středně vyhřáté troubě 3 a půl hodiny. Během pečení často podléváme výpekem.

  • 3

    Suchý toastový chléb rozmixujeme, přidáme citronovou kůru, sůl a pepř. Na velké pánvi opečeme plátky slaniny, přidáme nakrájenou cibuli, tymián, nasekané piniové oříšky a restujeme 3 minuty. Vložíme kostku másla a jakmile se rozpustí, přidáme strouhanku a mícháme, až se opeče dozlatova. Odstavíme, osolíme, opepříme a zakapeme citronovou šťávou.

  • 4

    Upečenou krůtu vyjmeme z trouby, zakryjeme alobalem a necháme 10 minut odpočinout.

  • 5

    Krůtí maso nakrájíme na plátky a podáváme s citronovou strouhankou.

Komentáře k receptu