Krůtí roláda na hroznech

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 100 g Hroznové víno
  • 50 g Hroznové víno
  • 100 ml Víno bílé
  • 50 ml Voda pitná
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 4.5 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 5 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 2 ks Krůtí stehna
  • 4 plátek Šunka uzená
  • 2 polévková lžíce Mandle
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Ořechy vlašské
  • 2 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
  • 1 polévková lžíce Meduňka
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 0.5 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • 0.5 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • 2 polévková lžíce Sýr Gran Moravia
  • 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 0.5 polévková lžíce Limetková kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 319 kcal
  • Sacharidy 15 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 258 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 59.2 mg
  • Draslík 386.1 mg
  • Vláknina 16249.3 mg
  • Vitamín A 16249.3 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.1 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytá krůtí stehna vykostíme, zbavíme šlach a maso zešikma seřízneme tak, abychom ze stehen vytvořili 2 velké pláty. Pak je dáme mezi potravinářskou fólii a mírně je rozklepeme hladkou stranou paličky.

  • 2

    Omyté hroznové víno bez pecek necháme okapat, 1/3 si pokrájíme na tenké plátky. Na potření si připravíme bylinkovou směs: omyjeme a osušíme pomeranč, limetku, snítku šalvěje, meduňky a tymiánu. Z citrusů si nastrouháme kůru do misky (1/2 lžíce odložíme zvlášť). Z bylinek otrháme lístky, posekáme je nadrobno a přidáme je k nastrouhané kůře. Ještě přidáme lžičku pepře 4 barev a promícháme.

  • 3

    Troubu si předehřejeme na 200°C. Maso z každé strany osolíme, potřeme 2/3 směsí z bylinek, pokryjeme je rozkrájeným hroznovým vínem a plátky šunky. Každý plát masa stočíme do tvaru rolády a převážeme je provázkem tak, aby byly dobře uzavřené. Pak zvrchu rolády potřeme zbytkem bylinkové směsí, osolíme a obalíme v hladké mouce.

  • 4

    V pekáči na plotně rozehřejeme olej, na něm rolády zprudka orestujeme z každé strany dozlatova. Během restování přidáme polovičky oloupaných mandlí a vlašských ořechů. Orestované maso si odložíme na tác, do výpeku přilijeme bílé víno a krátce povaříme. Jakmile se alkohol vyvaří, vrátíme na výpek maso, přidáme zbytek hrozna, pekáč zakryjeme a vložíme do předehřáté trouby. Rolády pečeme přibližně 45 minut, během pečení je otáčíme a políváme výpekem, pokud je třeba, přilejeme do výpeku vodu.

  • 5

    Z upečených rolád sejmeme provázky, maso nakrájíme na plátky. Do výpeku zamícháme nastrouhaný sýr a na plotně výpek se sýrem prohřejeme, aby se sýr rozpustil.

  • 6

    Plátky masa dáme na talíře, přelijeme je výpekem a hned servírujeme.

Komentáře k receptu