Koláč z kuřete pro alergiky na lepek

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 6 g Máslo čerstvé
  • 27.5 g Mouka bramborová
  • 57.5 g Mouka rýžová
  • 150 g Pórek
  • 1000 g Kuře
  • 140 g Hříbky čerstvé
  • 42.5 g Mouka kukuřičná
  • 150 ml Víno bílé
  • 400 ml Vývar drůbeží
  • 0.5 kávová lžička Xantanová guma
  • 0.5 kávová lžička Tymián čerstvý
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 0.5 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 špetka Sůl
  • 0.5 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 polévková lžíce Voda pitná
  • 3.5 polévková lžíce Mouka kukuřičná
  • 2 polévková lžíce Olej kukuřičný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 754 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 175 g
  • Sodík 502 mg
  • Bílkoviny 44 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 225 mg
  • Draslík 618.3 mg
  • Vláknina 5848.6 mg
  • Vitamín A 5848.6 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.2 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Základní těsto pro alergiky na lepek a ořechy [55877]:

  • 2

    V misce smícháme všechny tři druhy mouky (trochu rýžové mouky dáme stranou na pomoučnění válu), přidáme xanthanovou gumu a sůl. Promícháme. Přidáváme prsty máslo, dokud těsto nebude připomínat drobenku.

  • 3

    Rozšleháme v misce vejce s dvěma lžícemi vody, uděláme uprostřed těsta důlek a vlijeme do něj tři čtvrtiny rozšlehaného vejce. Pomocí vidličky ingredience spojíme.

  • 4

    Na vál, poprášený rýžovou moukou, přeneseme těsto a dohněteme rukama. Vytvarujeme z něj kouli, zabalíme do fólie a necháme 30 minut odpočívat v chladničce.

  • 5

    Troubu předehřejeme na 200 °C.

  • 6

    Do kastrolu vlijeme olej, rozpálíme a přidáme nadrobno pokrájené hříbky. Smažíme 5 minut. Přesuneme hříbky na talíř, do pánve vložíme na kolečka nakrájený pórek a smažíme 2 minuty. Vyndáme na talíř.

  • 7

    Přilijeme do kastrolu vývar, víno, přidáme bobkový list a na kolečka pokrájenou mrkev. Ztlumíme teplotu a necháme 5 minut vařit. Přidáme na malé kousky rozkrájené kuře, vaříme 5 minut. poté vyjmeme kuře s mrkví na talíř.

  • 8

    Smícháme v misce kukuřičnou mouku se 4 lžícemi vývaru, vymícháme dohladka na kaši. Vlijeme do pánve a povaříme asi 3 minuty, dokud kaše nezhoustne. Osolíme, opepříme a odstavíme z plotny.

  • 9

    Kousky kuřete, pórku, mrkve a hříbky vložíme do pekáčku a přidáme tymián.

  • 10

    Těsto vyválíme na plát o tloušťce 5 milimetrů. Odkrojíme část o velikosti pekáče jako víko, vložíme těsto do pekáče a necháme asi 1 cm okraje. Na těsto navrstvíme směs kuřecích kousků se zeleninou. Přikryjeme víkem z těsta, zmáčkneme k sobě s okraji těsta uvnitř pekáče. Uprostřed těsta propíchneme, aby měla kudy unikat pára. Rozšleháme vejce a potřeme jím vrchní část těsta. Pečeme asi 40 minut, ještě teplé krájíme a podáváme.

Komentáře k receptu