Provansálské pečené kuře

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Mrkev kořen
  • 5 g Sůl
  • 60 g Petržel - nať
  • 3 g Pepř cayenský
  • 5 g Provensálské koření
  • 100 g Paprika červená
  • 350 ml Vývar drůbeží
  • 25 ml Ocet vinný červený
  • 10 stroužek Česnek
  • 1.5 kg Kuře
  • 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 964 kcal
  • Sacharidy 11 g
  • Tuky 94 g
  • Sodík 1030 mg
  • Bílkoviny 73 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 281.3 mg
  • Draslík 956.8 mg
  • Vláknina 4146 mg
  • Vitamín A 4146 mg
  • Vitamín B6 1.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 70.3 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kuře potřeme zevnitř i vně polovinou dávky soli a cayenského pepře a vložíme do něj neoloupaný česnek a petrželovou nať.

  • 2

    Do pekáče dáme kuře, obložíme nakrájenou paprikou, mrkví a oloupanými stroužky česneku, přilijeme vývar. Přikryjeme a asi 1 hodinu pečeme v předehřáté troubě při 190 °C (plyn 5).

  • 3

    Vyndáme kuře z pekáče, šťávu s mrkví, paprikou a česnekem nalijeme do mixéru a dohladka rozmixujeme. Šťávu potom vrátíme do pekáče, a je-li příliš tekutá, vaříme ji, aby zhoustla. V hrnci svaříme ocet (asi 3 polévkové lžíce). Svařený ocet s rajským protlakem a provensálským kořením zamícháme do šťávy, tu dochutíme pepřem a solí. Do pekáče vrátíme kuře, lžící je polijeme šťávou a prohřejeme.

  • 4

    Zdobíme nasekanou petrželovou natí a servírujeme.

Komentáře k receptu