Francouzské kuře na víně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Anglická slanina
  • 130 g Máslo čerstvé
  • 50 g Petržel - nať
  • 250 g Žampiony čerstvé
  • 50 g Tymián čerstvý
  • 8 krajíc Chléb toastový
  • 500 ml Víno červené
  • 500 ml Vývar drůbeží
  • 1 ks Bobkový list
  • 12 ks Šalotka
  • 4 špetka Sůl
  • 4 špetka Pepř černý mletý
  • 1 stroužek Česnek
  • 1.5 kg Kuře
  • 2 cl Martell cognac
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 2202 kcal
  • Sacharidy 154 g
  • Tuky 108 g
  • Sodík 1885 mg
  • Bílkoviny 105 g
  • Uhlovodany 153 g
  • Cholesterol 345.8 mg
  • Draslík 3265.7 mg
  • Vláknina 15508.8 mg
  • Vitamín A 15508.8 mg
  • Vitamín B6 3.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 92 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 53.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kuře omyjeme a nakrájíme na 8 dílů. Osolíme je a opepříme. Játra z kuřete dáme stranou.

  • 2

    Na kostičky nakrájíme slaninu. Oloupeme šalotky, žamiopny očistíme a rozkrájíme na čtvrtky.

  • 3

    Do pekáče vložíme třetinu množství másla a na něm necháme zesklovatět slaninu. Vmícháme ke slanině nakrájenou šalotku a žampiony. Několik minut opékáme. Potom směs vyjmeme a dáme stranou.

  • 4

    Kuře zaprášíme moukou a vložíme do pekáče. Nejdříve opečeme stehna, potom přidáme i prsa. Zakapeme koňakem, zalijeme červeným vínem a vývarem. Několik minut povaříme.

  • 5

    Ke kuřeti přidáme směs z opečené slaniny, šalotky a žampionů. Přidáme česnek, petrželku, tymián a bobkový list.

  • 6

    Předehřejeme troubu na 180 °C. Vložíme pekáč do trouby a pečeme přikryté 75 minut.

  • 7

    Toastové chleby rozdělíme na trojúhelníčky a opečeme na másle.

  • 8

    Vyndáme porce kuřete, zeleninu a česnek s bobkovým listem. Šťávu, která se vypekla, přecedíme přes síto. Potom do ní vešleháme zbylou část vychlazeného másla.

  • 9

    Kuřecí játra rozmixujeme v mixéru a vmícháme do omáčky. Zahříváme, ale už nevaříme.

  • 10

    Omáčkou přelijeme porce kuřete a servírujeme společně s toasty.

Komentáře k receptu