Kuře pečené s cibulí a fenyklem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Máslo
  • 400 g Brambory
  • 1200 g Kuře
  • 350 ml Voda pitná
  • 50 ml Olej olivový
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1.5 kávová lžička Kmín celý
  • 0.5 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 1 ks Fenykl
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Rajčata
  • 3 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 963 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 58 g
  • Sodík 232 mg
  • Bílkoviny 60 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 225 mg
  • Draslík 1194.7 mg
  • Vláknina 9127.9 mg
  • Vitamín A 9127.9 mg
  • Vitamín B6 1.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 25.2 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kuře (pokud možno z domácího chovu) omyjeme, osušíme a rozporcujeme na 8 kusů. Porce osolíme (1.5 lžičky), posypeme kmínem a pepřem. Porce vložíme do hlubokého pekáče, pokryjeme kousky másla (60g) a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme přibližně 10-15 minut, až maso začne mít světlejší barvu, pak kuře podlijeme horkou vodou (200-250ml) a necháme zase péct bez zakrytí.

  • 2

    Mezitím očistíme a omyjeme zeleninu: brambory, fenykl, cibuli, rajčata a česnek. Česnek s cibulí pokrájíme na tenké plátky, ostatní zeleninu rozkrájíme na čtvrtky. V pánvi rozehřejeme olivový olej, na něm krátce osmažíme cibuli a fenykl do doby, až zesklovatí. Pak přidáme rajčata s česnekem a vše krátce orestujeme (asi 2-3 minuty). Vše promícháme a jakmile se z rajčat odpaří tekutina, celou směs vyklopíme ke kuřeti, pak přidáme brambory, které mírně osolíme (asi 1/2 lžičky), pekáč zakryjeme poklicí nebo alobalem a pečeme dalších 25 minut. Poté porce kuřete (pomocí kleští) položíme na zeleninu kůží nahoru, aby se upekly dozlatova. Pokud je potřeba, můžeme kuře podlít horkou vodou (asi 500-100mlml) Upečené kuře má mít zlatohnědou křupavou kůrku a zelenina by měla mít též zlatavou barvu.

Komentáře k receptu