Slepice na smetaně
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
 - 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 g Zelenina kořenová
 - 1300 g Slepice
 - 1 kávová lžička Hořčice
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 0.5 ks Bobkový list
 - 3 ks Nové koření celé
 - 3 ks Pepř černý celý
 - 1 špetka Tymián sušený
 - 2 dl Smetana 12% (konzumní)
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 848 kcal
 - Sacharidy 39 g
 - Tuky 41 g
 - Sodík 426 mg
 - Bílkoviny 83 g
 - Uhlovodany 27 g
 - Cholesterol 278.5 mg
 - Draslík 1044.5 mg
 - Vláknina 18711.6 mg
 - Vitamín A 18711.6 mg
 - Vitamín B6 1.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 13.2 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 78.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Slepici omyjeme, rozdělíme na porce a osolíme.
 - 
                                2
Na másle osmahneme očištěnou a nakrájenou zeleninu, cibuli a dle chuti přidáme divoké koření. Mírně zalijeme vodou.
 - 
                                3
Přidáme porce slepice a dusíme pod pokličkou asi hodinu a půl, během dušení obracíme a podléváme teplou vodou.
 - 
                                4
Po změknutí zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku a necháme provařit.
 - 
                                5
Pak vyjmeme maso, omáčku přecedíme a dochutíme citronovou šťávou, hořčicí a cukrem.
 - 
                                6
Jako přílohu podáváme houskové knedlíky, případně rýži.