Slepice zadělávaná v hrášku a na krevetách

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 210 minut
Počet porcí: 7

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 200 g Hrášek
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 g Mrkev kořen
  • 150 g Pórek
  • 150 g Krevety tygří - loupané
  • 100 g Petržel kořen
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 125 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Bobkový list
  • 3 ks Hřebíček
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 1 l Voda pitná
  • 2.5 dl Víno bílé
  • 1 kg Slepice
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 17 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 1 polévková lžíce Libeček
  • 3 polévková lžíce Vývar slepičí
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 741 kcal
  • Sacharidy 66 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 483 mg
  • Bílkoviny 53 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 266.7 mg
  • Draslík 687.3 mg
  • Vláknina 14088.4 mg
  • Vitamín A 14088.4 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 42.5 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 31.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Bešamelová omáčka [2846]:

  • 2

    Máslo rozehřejeme, přidáme mouku, opražíme světlou jíšku, poté rozředíme chladným mlékem a přivedeme k varu. Vložíme cibuli, do které jsme zapíchli hřebíček a bobkový list. Ochutíme solí, pepřem, přibližně 15 minut povaříme, následně cibuli vyjmeme.

  • 3

    Můžeme omáčku ještě dochutit, pro zjemnění přilijeme smetanu, na závěr ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem.

  • 5

    Slepičí bujón [28675]:

  • 6

    Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli vcelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek opláchneme, pokrájíme na menší kousky, vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína, přidáme libeček, petrželovou i celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, následně hned snížíme teplotu, polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.

  • 7

    Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme z kostí, můžeme ho podávat pokrájené v bujónu nebo ho využijeme k přípravě jiných pokrmů.

  • 9

    Do kastrolu vložíme máslo. Cibuli oloupeme, nasekáme na kostičky, vložíme do kastrolu a necháme zesklovatět. Poté přidáme hrášek a 3 lžíce slepičího bujónu, dusíme ještě přibližně 5 minut. Následně přilijeme bešamelovou omáčku, vmícháme krevety a na kousky nakrájené maso z uvařené slepice.

  • 10

    V misce ve smetaně rozšleháme žloutky, vmícháme je do omáčky. Omáčku už jenom prohřejeme, ale nevaříme. Podáváme posypané na jemno nasekaným koprem.

Komentáře k receptu