Slepičí galantina
Suroviny
- 1500 g Slepice
 - 80 g Mrkev kořen
 - 80 g Celer bulvový
 - 80 g Petržel kořen
 - 120 g Sůl
 - 8 g Pepř černý mletý
 - 150 g Telecí maso mleté
 - 150 g Vepřové maso mleté
 - 100 g Slanina vepřová
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Žemle tuková
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 2 l Voda pitná
 - 1 dl Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 602 kcal
 - Sacharidy 9 g
 - Tuky 60 g
 - Sodík 6115 mg
 - Bílkoviny 55 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 237.5 mg
 - Draslík 652.3 mg
 - Vláknina 3010.5 mg
 - Vitamín A 3010.5 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 18.1 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do hrnce vložíme oloupanou kořenovou zeleninu, cibuli, bobkový list, přilijeme vodu a dáme vařit. Omytou slepici nařízneme na prsní kosti a opatrně stáhneme z kůže. Kůži vyrovnáme a zašijeme otvory po křídlech a stehnech. Maso okrájíme od kostry, nařežeme na plátky, které rozložíme stejnoměrně na kůži a osolíme. Kostru přidáme do hrnce ke kořenové zelenině. Cibuli nakrájíme na drobno a osmažíme na rozpáleném oleji, přidáme mleté telecí a vepřové maso, prolisovaný česnek a krátce orestujeme. Housku nakrájenou na kostičky namočíme v mléce a přidáme k mletému masu. Osolíme, okořeníme, přidáme nakrájenou slaninu a vejce, důkladně promícháme. Nádivku stejnoměrně rozložíme na plátky slepičího masa a srolujeme. Dobře svážeme na obou koncích, střední část buď sešijeme nebo také pevně ovážeme provázkem. Roládu vložíme do hrnce s vývarem a vaříme na mírném ohni 2 hodiny. Maso necháme vychladnout ve vývaru, ten můžeme použít na slepičí polévku. Vychladlou roládu nakrájíme na plátky, které rozložíme na oválný tác a servírujeme ozdobené čerstvou zeleninou.