Krůtí paprikášová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 155 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 500 g Krůtí prsa
  • 200 g Mrkev kořen
  • 150 g Pórek
  • 100 g Petržel kořen
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Paprika mletá pálivá
  • 1 kávová lžička Majoránka čerstvá
  • 3 ks Cibule
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 2.5 dl Víno bílé
  • 1 kg Slepice
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 3 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
  • 1.5 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 0.5 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 0.5 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 895 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 1341 mg
  • Bílkoviny 91 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 280.2 mg
  • Draslík 1467.9 mg
  • Vláknina 14057.1 mg
  • Vitamín A 14057.1 mg
  • Vitamín B6 1.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 57.1 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté krůtí maso, nejlépe prsa, pokrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno. Česnek oloupeme, prolisujeme a odložíme do misky.

  • 2

    V hrnci na rozpáleném oleji s máslem, maso dozlatova orestujeme, ochutíme solí, pepřem, mletou sladkou a pálivou paprikou. Promícháme a zalijeme 1 litrem slepičího bujónu a pomalu vaříme 20 minut. Čerstvý estragon s majoránkou promyjeme pod tekoucí vodou, necháme odkapat a pokrájíme nadrobno. Bylinky smícháme se 3 lžícemi rajského protlaku a 3 lžícemi smetany.

  • 3

    Bylinkovou směs přimícháme k masu, dochutíme solí, česnekem, krátce povaříme a podáváme.

  • 4

    Slepičí bujon [28675]:

  • 5

    Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.

  • 6

    Cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.

  • 7

    Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, potom hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.

  • 8

    Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme.

  • 9

    Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujónu nebo ho využijeme k přípravě jiných pokrmů.

Komentáře k receptu