Slepičí cuketová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 140 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 200 g Cuketa
  • 200 g Mrkev kořen
  • 150 g Pórek
  • 70 g Těstoviny čtyřvaječné
  • 100 g Petržel kořen
  • 150 g Smetana zakysaná 14%
  • 200 g Cuketa žlutá
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Tymián čerstvý
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Česnek
  • 2 špetka Paprika mletá sladká
  • 1 l Voda pitná
  • 2.5 dl Víno bílé
  • 1 kg Slepice
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 775 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 146 g
  • Sodík 932 mg
  • Bílkoviny 67 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 197 mg
  • Draslík 1336.4 mg
  • Vláknina 15381.4 mg
  • Vitamín A 15381.4 mg
  • Vitamín B6 1.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 64.7 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zelenou a žlutou cuketu omyjeme, oloupeme, zbavíme jadérek a pokrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno.

  • 2

    Oloupaný česnek prolisujeme a odložíme do misky.

  • 3

    V hrnci si rozehřejeme máslo a nejdříve zpěníme cibuli, pak k ní přidáme cuketu, promícháme a podusíme 5-7 minut pod pokličkou.

  • 4

    Potom cuketu poprášíme moukou, promícháme a zalijeme 1 litrem slepičího bujonu.

  • 5

    Když polévka přijde k varu, přidáme 70 g těstovin (např.zn. Rissoni), které vaříme přibližně 4-6 minut (podle návodu).

  • 6

    Polévku ještě dochutíme solí, pepřem, paprikou, přimícháme zakysanou smetanu, posypeme lístky omytého tymiánu a podáváme.

  • 7

    Slepičí bujon [28675]:

  • 8

    Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.

  • 9

    Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.

  • 10

    Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, aby jsme docílili čistého vývaru.

  • 11

    Když je maso měkké vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.

  • 12

    Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.

Komentáře k receptu