Bylinková slepičí polévka s rýží a vejcem
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 200 g Mrkev kořen
 - 150 g Pórek
 - 100 g Petržel kořen
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Petržel - nať
 - 1 kávová lžička Bazalka
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.33333 kávová lžička Pepř bílý celý
 - 1 kávová lžička Estragon
 - 2 ks Cibule
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 1 hrst Hrášek
 - 1 hrst Rýže předvařená (parboiled)
 - 3 špetka Sůl
 - 2.5 l Voda pitná
 - 1 l Voda pitná
 - 2.5 dl Víno bílé
 - 1 kg Slepice
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Bazalka
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 633 kcal
 - Sacharidy 24 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 915 mg
 - Bílkoviny 70 g
 - Uhlovodany 20 g
 - Cholesterol 430.3 mg
 - Draslík 1130.6 mg
 - Vláknina 12549.7 mg
 - Vitamín A 12549.7 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 54.8 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme slepičí bujon. Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Celou cibuli očistíme a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a přidáme i s cibulí ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 l vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
 - 
                                2
Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
 - 
                                3
Když je maso měkké, vývar scedíme. Tento čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
 - 
                                4
Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.
 - 
                                5
Petrželovou nať, bazalku a estragon omyjeme a nadrobno nakrájíme.
 - 
                                6
V hrnci přivedeme k varu 1 litr slepičího bujonu, dáme do něj promytou předvařenou rýži a zelený hrášek a vaříme 5-8 minut. Do polévky přidáme připravené bylinky a vaříme přibližně 2 minuty. Dochutíme bílým pepřem a solí.
 - 
                                7
Připravíme si ztracená vejce: do vroucí osolené vody (když jsou ve vodě drobné bublinky; voda nesmí vřít divokým varem) přidáme 1 lžíci octa. Do hrnečku vyklepneme jedno vejce. Lžící rozmícháme vodu tak, abychom uprostřed vytvořili vír. Do středu víru vylijeme z hrnečku vejce a vaříme asi 3 minuty, až se bílek bude postupně zatahovat kolem žloutku, který nakonec zůstává skrytý v bílku. Vejce děrovanou naběračkou vyjmeme z vody a odložíme do hlubokého talíře. Tento postup opakujeme ještě třikrát. Každé zatracené vejce zalijeme horkým vývarem a podáváme.