Řecká citronová polévka
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 100 g Mrkev kořen
 - 80 g Rýže loupaná
 - 100 g Salát hlávkový
 - 8 g Sůl
 - 6 g Pepř černý mletý
 - 2 g Šalvěj čerstvá
 - 100 g Petržel kořen
 - 2 g Tymián čerstvý
 - 130 ml Zakysaná smetana
 - 40 ml Citronová šťáva
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Bobkový list
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.5 kg Slepice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 527 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 59 g
 - Sodík 727 mg
 - Bílkoviny 62 g
 - Uhlovodany 18 g
 - Cholesterol 196.3 mg
 - Draslík 741.8 mg
 - Vláknina 6099.7 mg
 - Vitamín A 6099.7 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 32.9 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do hrnce vložíme slepičí maso, očištěnou kořenovou zeleninu, cibuli, česnek, zalijeme osolenou vodou a pozvolna vaříme 2 a půl hodiny.
 - 
                                2
Uvařenou slepici necháme vychladnout ve vývaru, potom vyjmeme, zbavíme kůže a kostí a maso nakrájíme na malé kousky. Vývar přecedíme a čistý vrátíme do hrnce. Přidáme propláchnutou rýži a vaříme asi 10 minut. Z tymiánu, bobkového listu a šalvěje vytvoříme polévkový balíček a vložíme do hrnce. Salát nakrájíme na proužky a spolu s kousky masa přidáme do polévky, na mírném ohni povaříme 5 minut.
 - 
                                3
Vyjmeme balíček s bylinkami, polévku zalijeme zakysanou smetanou, citronovou šťávou, opeříme, dosolíme a můžeme podávat.