Slepice po uhersku
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
 - 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 g Sádlo škvařené
 - 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 200 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Paprika mletá pálivá
 - 2 ks Cibule
 - 4 ks Paprika červená
 - 4 stroužek Česnek
 - 1.2 kg Slepice
 - 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 651 kcal
 - Sacharidy 13 g
 - Tuky 44 g
 - Sodík 273 mg
 - Bílkoviny 49 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 194.5 mg
 - Draslík 560.7 mg
 - Vláknina 3902.7 mg
 - Vitamín A 3902.7 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 66.1 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Menší očištěnou slepici zbavíme konců křídel a rozporcujeme ji, porce tvarově naplocho upravíme. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, červené papriky zbavené stopek a semen na malé proužky a prolisujeme česnek.
 - 
                                2
Ve velkém rendlíku na sádle dorůžova orestujeme cibuli, přidáme mletou papriku, česnek se solí, necháme ještě minutu restovat, pak zalijeme vodou a dobře vše promícháme. Navrch položíme porce slepice, přiklopíme pokličkou a 90 - 100 minut maso doměkka dusíme. Hotové porce slepice vyjmeme z rendlíku a na chvíli je uložíme do tepla.
 - 
                                3
Mezitím na pánvi na rozehřátém másle osmahneme proužky paprik a i s výpekem je přidáme do vydušené šťávy ze slepice. Pak rozmícháme šlehačku s moukou, zahustíme s ní omáčku a necháme krátce povařit. Ke konci do omáčky vrátíme dušenou slepici a necháme ji prohřát.
 - 
                                4
Porce slepice podáváme přelité omáčkou.