Slepice po valonsku
Suroviny
- 70 g Máslo čerstvé
 - 200 g Mouka pšeničná hrubá
 - 120 g Sádlo škvařené
 - 400 g Petržel kořen
 - 40 g Mouka pšeničná hladká
 - 3 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Cibule
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Slepice
 - 3.4 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1534 kcal
 - Sacharidy 56 g
 - Tuky 84 g
 - Sodík 1077 mg
 - Bílkoviny 132 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 604.1 mg
 - Draslík 1656.5 mg
 - Vláknina 10766.2 mg
 - Vitamín A 10766.2 mg
 - Vitamín B6 2.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 143.2 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 31.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Slepici zbavíme konců křídel, nasekáme ji na 8 dílů. Cibule nakrájíme nadrobno.
 - 
                                2
Ve velkém kastrole rozpálíme sádlo, porce masa na něm dorůžova opečeme a přendáme je do jiné nádoby. Na tuku v kastrole pak zpěníme cibuli, zasypeme ji hladkou moukou a za stálého míchání necháme chvíli smažit. Cibulovou jíšku pak zalijeme cca 400 ml vody, rozšleháme ji, přidáme sůl a pepř. Vrátíme opečenou slepici, přikryjeme pokličkou a pozvolna dusíme doměkka.
 - 
                                3
Mezitím oloupeme petržel a dáme ji vařit do 1 l vody se lžičkou soli. Uvařenou petržel nakrájíme na tenké plátky, které v pánvi na 20 g másla slabě osmahneme.
 - 
                                4
Před koncem tepelné úpravy slepice si připravíme valonské nudle. V míse metlou rozšleháme vejce, osolíme, přidáme 50 g rozpuštěného másla a vmícháváme tolik hrubé mouky, aby vzniklo řídké těsto, jako na kapání. Hotové těsto přelijeme do velkého mikrotenového sáčku. V rohu vystřihneme 0,5 cm otvor a celý obsah vytlačíme do 2 l vroucí vody se lžičkou soli. Vaříme 4 minuty, pak nudle scedíme, propláchneme, v míse pokapeme olejem a přikryté uložíme do tepla.
 - 
                                5
Dušenou slepici rozdělíme na talíře, porce posypeme opečenou petrželí, přidáme uvařené valonské nudle a podáváme přelité omáčkou.