Rýžový salát se slávkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Rýže předvařená (parboiled)
  • 50 g Olivy černé
  • 60 g Petržel - nať
  • 80 g Olej olivový
  • 5 g Sůl
  • 60 ml Citronová šťáva
  • 100 ml Víno bílé
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Paprika červená
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 ks Česnek
  • 1 kg Mušle slávky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 730 kcal
  • Sacharidy 78 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 1320 mg
  • Bílkoviny 37 g
  • Uhlovodany 78 g
  • Cholesterol 70 mg
  • Draslík 1186.2 mg
  • Vláknina 8642.5 mg
  • Vitamín A 8642.5 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 100.3 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupeme česnek a podrtíme. Omyjeme petrželku a jemně nasekáme. Nasekáme papričku. Odrhneme slávky a dobře omyjeme. Scedíme, vhodíme do pánve, přilijeme bílé víno, přidáme česnek, nasekanou petrželku, olej a necháme pod pokličkou na středním plameni za občasného zatřesení pánví otevřít.

  • 2

    Pánev stáhneme z ohně, vyloupeme měkkýše ze skořápek a dáme do mísy. Vyhodíme skořápky a slávky, které se neotevřely. Scedíme tekutinu, uschováme. Očistíme papriku a pokrájíme na kostičky. Rýži vaříme asi 15 minut.

  • 3

    V misce smícháme citronovou šťávu se solí, nasekanou papričkou a zbývajícím olejem. Rozšleháme. Přidáme 2 lžíce tekutiny z vaření slávek a vše rozšleháme. Přidáme vyloupané měkkýše, kostičky papriky a černé olivy, vše přelijeme polovinou připravené zálivky z oleje a citronové šťávy

  • 4

    Ryži scedíme al dente a zalijeme zbývající zálivkou. Promícháme se směsí vyloupaných měkkýšů a papriky. Posypeme nasekanou petrželkou a hotový salát podáváme ozdobený klínky citronu.

Komentáře k receptu