Špekové knedlíky s uzeným bůčkem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 200 g Cibule
  • 100 g Slanina vepřová
  • 1 g Muškátový květ
  • 670 g Žemle tuková
  • 20 g Sůl
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 160 g Sádlo škvařené
  • 335 g Vepřový bok uzený
  • 80 g Vejce slepičí
  • 200 g Mouka pšeničná hrubá
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 2 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 574 kcal
  • Sacharidy 60 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 1345 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 76.9 mg
  • Draslík 189.3 mg
  • Vláknina 1733.4 mg
  • Vitamín A 1733.4 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.5 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřový uzený bůček omyjeme, uvaříme v nesolené vodě doměkka, zcela vykostíme a spolu se slaninou nakrájenou na malé kostičky jej vložíme do pekáče nebo kastrolu.

  • 2

    V troubě necháme částečně osmahnout, přidáme na kostičky nakrájenou žemli a za občasného promíchání necháme vše opražit do zlatavé barvy.

  • 3

    Připravíme řidší hladké těstíčko z prosáté mouky, vajec, soli, koření a mléka. Do těstíčka zamícháme bůček se slaninou a žemlí a hmotu necháme přikrytou chvilku odpočinout.

  • 4

    Potom z těsta tvarujeme kulaté knedlíky (2ks na porci), vkládáme je do vařící osolené vody a 10-12 minut vaříme.

  • 5

    Uvařené knedlíky vyjmeme, propíchneme vidličkou a udržujeme je v páře teplé.

  • 6

    Na sádle osmažíme do zlatavé barvy na drobno nakrájenou cibuli.

  • 7

    Při podávání rozkrojíme knedlíky napůl a přelijeme sádlem s rozpuštěnou cibulí.

Komentáře k receptu