Tuňáková paštika
Suroviny
- 400 g Tuňák v oleji
 - 450 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 400 g Mouka pšeničná hladká
 - 2 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Paprika mletá pálivá
 - 1 kávová lžička Citronová šťáva
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 hrst Petržel kudrnka
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.37 polévková lžíce Olej olivový
 - 4 polévková lžíce Víno bílé
 - 1 polévková lžíce Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 708 kcal
 - Sacharidy 87 g
 - Tuky 21 g
 - Sodík 276 mg
 - Bílkoviny 43 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 122.6 mg
 - Draslík 524.9 mg
 - Vláknina 4133.8 mg
 - Vitamín A 4133.8 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 16.1 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V míse z mouky, bílého vína, 4 lžic oleje, másla, trochy cukru a soli zpracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a uložíme na 1 hodinu do chladničky.
 - 
                                2
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Sterilovaná rajčata rozmačkáme. Petrželku opláchneme studenou vodou a nasekáme najemno. Tuňáka slijeme z nálevu a necháme v sítu okapat. Žloutky v misce rozšleháme s trochou vody.
 - 
                                3
V pánvi rozehřejeme zbylý olej, nakrájený česnek s cibulí na něm krátce osmažíme, pak přidáme rozmačkaná rajčata a směs dochutíme citronovou šťávou, cukrem, pepřem a solí. Vše promícháme a 10 minut vaříme na středním ohni. Poté přimícháme okapaného tuňáka a nakrájenou petrželku.
 - 
                                4
Těsto rozdělíme na dvě poloviny a z každé vyválíme placku. Jednu vložíme na dno vymazané zapékací formy a vytvarujeme okraj, vysoký alespoň 2 cm. Na těsto rozložíme připravenou náplň a zakryjeme ji druhou plackou těsta. Okraje obou placek pevně spojíme a těsto potřeme rozšlehanými žloutky.
 - 
                                5
Zapékací formu vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 200°C a paštiku pečeme přibližně 30 minut.
 - 
                                6
Upečenou necháme vychladnout, potom ji vyjmeme z formy a můžeme servírovat.