Zapečený zeleninový mix se sýrem
Suroviny
- 200 g Brokolice
 - 300 g Květák
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 500 g Mrkev kořen
 - 100 g Sýr Čedar
 - 250 g Hrášek mražený
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Citronová šťáva
 - 4 ks Rajčata
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 3 špetka Pepř bílý
 - 2 l Voda pitná
 - 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 dl Vývar zeleninový
 - 50 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2494 kcal
 - Sacharidy 41 g
 - Tuky 254 g
 - Sodík 948 mg
 - Bílkoviny 23 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 688.6 mg
 - Draslík 705.4 mg
 - Vláknina 16339.2 mg
 - Vitamín A 16339.2 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 98 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 292.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očistíme a omyjeme zeleninu: květák, brokolici, mrkev i rajčata. Květák s brokolicí a mrkví uvaříme do poloměkka ve 2 litrech mírně osolené vody, do které jsme přidali lžičku citrónové šťávy. Vaříme 8 - 10 minut, poté květák i brokolici rozebereme na růžičky, mrkev a rajčata pokrájíme na plátky. Zmrazený zelený hrášek promyjeme v sítu pod tekoucí vodou. Tvrdý sýr jemně nastrouháme.
 - 
                                2
V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Za stálého míchání přidáme zeleninový vývar, smetanu a omáčku pomalu vaříme asi 10 minut. Poté odstavíme z plotny, dochutíme solí, pepřem a šleháme do doby, než omáčka trochu vychladne. Přidáme žloutky a zašleháme je. Petrželovou nať omyjeme, drobně pokrájíme.
 - 
                                3
Pekáček vytřeme máslem, vložíme do něj všechnu promíchanou zeleninu, plátky rajčat klademe až navrch. Pokapeme rozehřátým máslem (60 g) a zalijeme bešamelovou omáčkou. Posypeme petrželkou, sýrem a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme při 220°C přibližně 35 minut do zlatova.