Lahodná česneková majonéza

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 20 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 ml Olej olivový extra panenský
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 6 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 495 kcal
  • Sacharidy 3 g
  • Tuky 53 g
  • Sodík 43 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 122.7 mg
  • Draslík 69.4 mg
  • Vláknina 315 mg
  • Vitamín A 315 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.3 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kvalitní olivový olej (nejlépe lisovaný za studena) si odměříme do nádobky s hubičkou, aby se lépe dávkoval.

  • 2

    6 větších stroužků česneku oloupeme a jemně utřeme. Utřený česnek dáme do mísy, přidáme podle chuti 1-2 špetku soli, 1-2 špetky bílého pepře. Čerstvá vajíčka rozklepneme, pečlivě oddělíme zvlášť bílky a žloutky. K česneku, za stálého šlehání metličkou, přidáme postupně žloutky. Když jsou pořádně spojené s ostatními přísadami, přidáme po kapkách citrónovou šťávu. Za stálého šlehání pomalu přiléváme k žloutkům olej. Postupně směs změní konzistenci a barvu na bělavou, poté můžeme přidat rychleji zbytek oleje.

Komentáře k receptu