Pikantní masové kuličky s chilli a parmezánem
Suroviny
- 250 g Hovězí maso mleté
 - 250 g Vepřové maso mleté
 - 100 g Strouhanka
 - 40 g Sýr Parmezán
 - 70 ml Voda pitná
 - 300 ml rýže vařená, natural,
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 1 kávová lžička Cukr třtinový
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Chilli papričky - vločky
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 5 ks Pepř černý celý
 - 3 ks Nové koření celé
 - 1 ks Bobkový list
 - 4 stroužek Česnek
 - 1.5 l Rajčatové pyré
 - 3 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 2 polévková lžíce Bazalka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 354 kcal
 - Sacharidy 25 g
 - Tuky 18 g
 - Sodík 482 mg
 - Bílkoviny 23 g
 - Uhlovodany 13 g
 - Cholesterol 101.3 mg
 - Draslík 365.5 mg
 - Vláknina 2153.3 mg
 - Vitamín A 2153.3 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.8 mg
 - Vitamín E 1.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve si připravíme směs na masové kuličky: do mísy dáme mleté hovězí a libové mleté vepřové maso. Přidáme k němu utřený česnek, nadrobno pokrájenou cibuli, vejce, sůl, pepř, mletou sladkou papriku, chilli, drobně pokrájenou omytou petrželovou nať, majoránku, strouhanku, 2 lžíce vody a nastrouhaný parmezán. Směs důkladně promícháme, mísu zakryjeme a dáme ji na 20 minut do lednice. Potom si ze sekané vytvoříme v dlaních malé kuličky o průměru asi 6-7cm.
 - 
                                2
V pánvi na rozehřátém oleji kuličky osmažíme z každé strany dozlatova. Smažíme je asi 5-7 minut.
 - 
                                3
V kastrólu přivedeme k varu rajčatové pyré (z krabice), pyré dochutíme solí a cukrem. Do sáčku (na sypaný čaj) si vložíme celý pepř, nové koření, bobkový list a omyté bazalkové listy a sáček zavřeme, vložíme do vroucí omáčky s usmaženými kuličkami. Snížíme teplotu a pod pokličkou, za častého míchání, pomalu vaříme 50-60 minut. Pokud by nám omáčka během vaření velmi zhoustla, zředíme ji 50-70ml vody.
 - 
                                4
Uvařené pikantní kuličky rozdělíme na talíře, přelijeme je omáčkou, přidáme kopeček uvařené rýže a hned servírujeme.