Grilovaná makrela s rozmarýnem a čerstvým salátem z ostrova Elba
Suroviny
- 2 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 2 kávová lžička Sůl mořská
 - 2 ks Citrony
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Cuketa
 - 1 ks Lilek
 - 4 ks Makrela obecná
 - 4 ks Rajčata
 - 4 ks Česnek
 - 2 ks Šalotka
 - 1 ks Paprika oranžová
 - 1 ks Paprika červená
 - 2 špetka Pepř bílý
 - 1 polévková lžíce Bazalka
 - 3 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
 - 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 2 polévková lžíce Petržel hladkolistá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 797 kcal
 - Sacharidy 38 g
 - Tuky 44 g
 - Sodík 1397 mg
 - Bílkoviny 74 g
 - Uhlovodany 37 g
 - Cholesterol 240 mg
 - Draslík 882 mg
 - Vláknina 18512.6 mg
 - Vitamín A 18512.6 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 102.1 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vykuchaným, omytým a osušený makrelám roztáhneme břicha, potřebujeme je mít úplně otevřené. Stroužky česneku utřeme, z omytých, chemicky neošetřených citrónů nastrouháme kůru.
 - 
                                2
Makrely nejdříve potřeme rozetřeným česnekem, posypeme je mořskou solí, čerstvě pomletým pepřem, drceným kmínem a jemně nastrouhanou citrónovou kůrou a rozmarýnem. Vložíme je na kůží na rozpálený gril a grilujeme je pouze z jedné strany přibližně 5-7 minut.
 - 
                                3
Ke grilovaným makrelám podáváme salát z Elby: připravíme ho pouze z čerstvé zeleniny. Očistíme a omyjeme 2 barevné papriky, 4 zralá rajčata, menší cuketu, lilek, červenou cibuli a 2 malé šalotky. Vše pokrájíme na větší kostičky a proužky. Snítky bazalky a petrželové natě omyjeme, lístky si odložíme do misky. Omytý citrón (chemicky neošetřeného) osušíme a nastrouháme z něj kůru.
 - 
                                4
V pánvi rozehřejeme olivový olej, na něm začneme restovat cibuli, po chvíli přidáme papriky, pak cuketu, lilek a nakonec rajčata. Často směs v průběhu restování promícháme, dochutíme solí, čerstvě pomletým pepřem a restujeme doměkka. Nakonec přidáme bylinky, přimícháme citrónovou kůru a pokapeme olivovým olejem. Salát servírujeme teplý.