Černé noky s chřestovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 52 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Chřest bílý
  • 250 g Chřest bílý
  • 100 ml Voda pitná
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Sépiový inkoust
  • 1 kávová lžička Citrónová šťáva
  • 4 ks Brambory vařené ve slupce
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 0.5 ks Feferony
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Cukr krupice
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • 3 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 0.5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 1 polévková lžíce Citrónová šťáva
  • 1 polévková lžíce Petržel hladkolistá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 247 kcal
  • Sacharidy 28 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 1119 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 73.3 mg
  • Draslík 739.9 mg
  • Vláknina 13574.8 mg
  • Vitamín A 13574.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Uvaříme si bílý chřest: do vyššího hrnce dáme vařit vodu se solí, cukrem a citrónovou šťávou. Přidáme ještě lžíci másla. Chřest omyjeme, oloupeme škrabkou a odřežeme spodní tvrdé části stonků (2-4cm.) Jakmile se voda vaří, vložíme do ní chřest a vaříme ho 7-8 minut, podle toho, jak jsou silné stonky. Uvařený chřest vyjmeme sítem, necháme ho okapat a vychladnout. Pak ho pokrájíme na kousky 3-4cm dlouhé.

  • 2

    Připravíme si chřestovou omáčku: do mixéru dáme 1/2 pokrájeného chřestu, přilijeme k němu asi 100ml horké vody, ve které se chřest vařil, ještě přidáme máslo a vše rozmixujeme na polohustou omáčku. Nalijeme ji do kastrólku, podle chuti ji dosolíme, případně i osladíme, přidáme bílý pepř a dochutíme citrónovou šťávou.

  • 3

    Připravíme si bramborové těsto na noky. Ve větším hrnci přivedeme osolenou vodu k varu. Teplé brambory uvařené ve slupce oloupemme a jemně nastrouháme do mísy. Přidáme vejce, sůl, postupně přisypáváme mouku a vidličkou vše zpracujeme. Přidáme pár kapek sépiového ingoustu a znovu vše promícháme. Pak bramborové těsto dáme na pomoučený vál a rukama těsto dobře vypracujeme. Těsto by mělo být polotuhé, vláčné a nemělo by se lepit. Utvoříme z něj tenké válečky o průměru asi 2-3cm. Pak z něj nožem nakrájíme noky široké asi 2cm. Postupně je naházíme do vroucí vody, promícháme je, aby se nepřichytily ke dnu. Pomalu je vaříme okolo 4 minut, když vyplavou, jsou uvařené. Vyjmeme je sítem, necháme okapat a dáme je do mísy. Pokapeme je olivovým olejem, aby se k sobě nepřilepily a uchováme je teplé.

  • 4

    Očistíme si 2 stroužky česneku, které pokrájíme nadrobno. Zelenou feferonku omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a 1/2 drobně posekáme. Omytou petrželovou nať drobně pokrájíme. V pánvi si rozehřejeme olivový olej, na něm orestujeme česnek s chilli, přidáme pokrájený chřest a promícháme s petrželkou. Už nic nerestujeme, jen potřebujeme, aby se chřest prohřál.

  • 5

    Na talíře nalijeme teplou chřestovou omáčku. Na omáčku dáme černé teplé noky, pokryjeme je prohřátým chřestem s česnekem a hned servírujeme.

Komentáře k receptu