Baklava

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 120 g Ořechy vlašské
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 450 g Listové těsto
  • 340 ml Cukr krupice
  • 340 ml Voda pitná
  • 0.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 6 polévková lžíce Med včelí
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 671 kcal
  • Sacharidy 81 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 3 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 61 g
  • Cholesterol 34.9 mg
  • Draslík 76.2 mg
  • Vláknina 3807.9 mg
  • Vitamín A 3807.9 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.6 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sirup připravíme tak, že v rendlíku smícháme všechny suroviny a na mírném plameni je vaříme, až se cukr rozpustí. Zesílíme plamen a necháme cukr vařit asi 2 minuty, až je hustý. Necháme vychladnout, vložíme do lednice.

  • 2

    Obdelníkovou formu 30 x 20 cm vymažeme máslem. Těsto rozdělíme na 3 díly, z každé vyválíme plát, jeden položíme na dno formy.

  • 3

    Smícháme nasekané oříšky, cukr a skořici, polovinu směsi natřeme na plát na dně formy. Pokryjeme dalším plátem těsta, něj dáme zbytek oříšků, navrch dáme poslední plát a potřeme ho máslem.

  • 4

    Nožem nařízneme na povrchu vzorek kosočtverců. Těsto pokropíme vodou, pečeme asi 30 minut, poté teplotu zvýšíme na 220°C. Pečeme ještě 10 - 15 minut, až je moučník hotový.

  • 5

    Baklavu vyndáme z trouby a ihned polijeme sirupem. Necháme vychladnout, studený nakrájíme na kosočtverce.

Komentáře k receptu