Alcachofas an vinagreta aromática

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 ml Olej olivový
  • 0.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 3 kávová lžička Ocet Sherry
  • 0.5 kávová lžička Koriandr mletý
  • 1 kávová lžička Oregano čerstvé
  • 4 ks Artyčoky
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Chilli papričky - vločky
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 555 kcal
  • Sacharidy 108 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 1002 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 108 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 3746 mg
  • Vláknina 108678 mg
  • Vitamín A 108678 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 121.7 mg
  • Vitamín E 1.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Artyčoky očistíme, seřízneme stonky na délku 5 cm a zbavíme je tuhých vnějších listů. Z každého artyčoku odřízneme horní čtvrtinu listů. Směrem od seříznuté špičky až po stonek rozkrojíme na polovinu, popřípadě na čtvrtiny. Lžičkou vyjmeme chlupatá srdíčka a všechny artyčoky ponoříme do studené vody s citrónovou šťávou, aby nezměnily barvu.

  • 2

    V nerezovém hrnci přivedeme vodu k varu, přidáme artyčoky a lžičku soli. Zvolna vaříme asi 20 minut, dokud artyčoky nezměknou. Hotové slijeme, necháme okapat a vychladnout, obrácené naříznutou stranou dolů.

  • 3

    V misce smícháme utřený česnek, oregano, kmín, sůl, ocet, koriandr a chilli vločky. Šleháme vidličkou a přiléváme olej, aby vznikla hladká emulze. Můžeme připravit v mixéru.

  • 4

    Artyčoky dáme na talíř, zalijeme dresinkem a necháme zcela vychladnout.

Komentáře k receptu