Zeleninová polévka s jogurtem a hrozinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 30 g Hrozinky
  • 250 g Mrkev kořen
  • 300 g Pórek
  • 10 g Zázvor celý
  • 100 g Celer řapíkatý
  • 150 g Petržel kořen
  • 200 g Brambory sladké (Batáty)
  • 200 g Jogurt bílý
  • 1 kávová lžička Bazalka
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Estragon
  • 1 kávová lžička Saturejka
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Šalotka
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Kari koření
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
  • 2 polévková lžíce Máslo bylinkové
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 338 kcal
  • Sacharidy 53 g
  • Tuky 155 g
  • Sodík 657 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 47 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 1086.1 mg
  • Vláknina 16582.2 mg
  • Vitamín A 16582.2 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 77.4 mg
  • Vitamín E 3.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očistíme a omyjeme sladké brambory, česnek, řapíkatý celer a zázvor.

  • 2

    Česnek prolisujeme a zázvor nastrouháme. Brambory s celerem pokrájíme na tenké plátky. Omyjeme a osušíme snítku rozmarýnu a otrháme lístky. Hrozinky omyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme je odkapat.

  • 3

    V hrnci na bylinkovém másle všechnu zeleninu podusíme, zalijeme 1 litrem bujonu z kořenové zeleniny a pomalu vaříme asi 6 minut.

  • 4

    Mleté kari smícháme s 1/2 lístků rozmarýnu a směs přimícháme do polévky. Pak ještě přimícháme hrozinky, bílý jogurt a necháme přejít varem.

  • 5

    Porce polévky ozdobíme rozmarýnem a podáváme.

  • 6

    Bujon z kořenové zeleniny [30788]:

  • 7

    Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.

  • 8

    Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.

  • 9

    V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.

  • 10

    Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.

  • 11

    Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.

Komentáře k receptu