Základní švédská majonéza

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 1 kávová lžička Hořčice plnotučná
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 3.5 dl Olej slunečnicový
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 550 kcal
  • Sacharidy 1 g
  • Tuky 61 g
  • Sodík 70 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 123.4 mg
  • Draslík 11.5 mg
  • Vláknina 26.5 mg
  • Vitamín A 26.5 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 24.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do většího hrnce nalijeme litr vody, přivedeme k varu, do hrnce posadíme vhodný rendlík (nebo misku). Dáme do něj 2 žloutky, sůl, pepř, ocet a práškovou hořčici, metlou vše rozšleháme. Poté budeme za stálého šlehání přikapávat olej. Když máme majonézu hladkou a tuhou, po kapkách přišleháme 2 lžíce vařící vody, která majonézu více ztuží (majonéza má poté i delší dobu trvanlivosti). Vložíme do sklenice, uzavřeme víkem a uchováváme v chladu.

Komentáře k receptu