Smetanové voňavé rohlíčky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 80 g Máslo čerstvé
  • 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 80 g Cukr krupice
  • 40 g Droždí
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Kardamom
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 1 dl Mléko plnotučné
  • 3 dl Mléko plnotučné
  • 1 dl Voda pitná
  • 6 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 3 polévková lžíce Cukr krystal
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 721 kcal
  • Sacharidy 90 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 332 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 92.3 mg
  • Draslík 188.7 mg
  • Vláknina 5785.3 mg
  • Vitamín A 5785.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 451.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrnečku ve vlažném mléku rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru a kvásek necháme vzejít. Do mísy dáme hladkou mouku, vejce, sůl, cukr, rozpuštěné vlahé máslo, jemně pomletý kardamom, promícháme a přilijeme vzešlý kvásek. Dolijeme mléko, těsto dobře zpracujeme, poprášíme moukou (1 lžíce), zakryjeme čistou utěrkou a v teple necháme vykynout (přibližně 40 minut).

  • 2

    Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál. Rozválíme na plát silný přibližně 2 cm, potřeme smetanou, přeložíme a znovu rozválíme. Tentokrát těsto potřeme vlahým rozpuštěným máslem (6 lžic) a postup opakujeme. Vypracujeme a vytvarujeme do válečku o průměru přibližně 6 cm. Nakrájíme na dílky, široké 4 - 5 cm. Z každého vytvarujeme rohlíčků. Dáme je na plech, vyložený pečicím papírem, necháme přibližně 15 minut v teple znovu kynout.

  • 3

    V hrnečku v 1dl vody si rozmícháme lžíci cukru. Po vykynutí rohlíčky potřeme cukrovou vodou a hustě posypeme hrubým krystalovým cukrem. Pečeme v předehřáté troubě při 190°C přibližně 25 - 30 minut do zlatova.

  • 4

    Smetanové rohlíčky s kardamomem necháme vychladnout a poté je podáváme.

Komentáře k receptu