Dánské máslové pečivo s mandlovou nádivkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 130 g Mandle
  • 100 g Cukr krupice
  • 350 g Máslo čerstvé
  • 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 g Cukr krupice
  • 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 špetka Sůl
  • 2 dl Mléko plnotučné
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 759 kcal
  • Sacharidy 71 g
  • Tuky 48 g
  • Sodík 60 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 147 mg
  • Draslík 144.1 mg
  • Vláknina 7540.3 mg
  • Vitamín A 7540.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 4.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 205 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme náplň: spařené mandle oloupeme a dvakrát jemně pomeleme. Dáme je do misky, přidáme cukr, vejce a směs dobře promícháme.

  • 2

    Poté připravíme máslové těsto: V míse promícháme nakrájené máslo s hladkou moukou a dobře ho zpracujeme. Vytvarujeme z něj kostku, zabalíme do potravinářské fólie, dáme do chladničky.

  • 3

    Do mísy prosejeme hladkou mouku. Uděláme do ní důlek, do kterého nalijeme 1 dl vlažného mléka. Do mléka rozdrobíme droždí a necháme chvíli kvásek vzejít. Poté k mouce přidáme vejce, cukr, 2 dl mléka, špetku soli, těsto promícháme a důkladně uhněteme. Musí být hladké a vláčné. Poprášíme lžící hladké mouky, zakryjeme čistou utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout.

  • 4

    Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál (1 lžíce mouky), rozválíme na čtverec o síle 1 cm. Střed necháme trochu silnější. Na něj položíme máslové těsto, okraje těsta přes máslové těsto přeložíme na sebe. Poté těsto rozválíme na obdélník silný 7 mm a nakrájíme na čtverečky 6 x 6 cm. Do každého čtverečku dáme lžičku náplně, přehneme na tvar obdélníčků nebo šátečků. Vytvořené pečivo poklademe na plech, vyložený pečicím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 180°C přibližně 20 minut do zlatohněda.

  • 5

    Vychladlé pečivo posypeme práškovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem, podáváme.

Komentáře k receptu