Rajčata s pórkem zapékané v bešamelu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Rajčata
  • 700 g Pórek
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 3 špetka Cukr krupice
  • 3 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 2 dl Smetana 12% (konzumní)
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 0.18 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 50 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 2297 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 240 g
  • Sodík 451 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 472.7 mg
  • Draslík 666.8 mg
  • Vláknina 9638.3 mg
  • Vitamín A 9638.3 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 40.7 mg
  • Vitamín E 4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 357.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěný omytý pór a rajčata pokrájíme na plátky. Omyjeme petrželovou nať a drobně ji pokrájíme.

  • 2

    V pánvi si na rozpuštěném másle (50 g) a oleji zpěníme pórek, mírně osolíme, poté pánev zakryjeme a pórek dusíme přibližně 5-7 minut.

  • 3

    V rendlíku si rozehřejeme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Přilijeme k ní mléko se smetanou a pomalu, za častého promíchání, uvaříme bešamelovou omáčku. Ochutíme ji solí a pepřem a odstavíme z plotny. Po chvilce zašleháme vajíčka.

  • 4

    Zapékací mísu vytřeme maslem (50 g), na dno dáme podušený pórek, který pokryjeme rajčaty. Mírně je osolíme, opepříme a posypeme 2-3 špetkami cukru a posypeme petrželkou. Vše zalijeme bešamelovou omáčkou. Mísu dáme do předehřáté trouby na 220°C a pečeme přibližně 20-35 minut.

  • 5

    Pórek s rajčaty podáváme samostatně nebo jako přílohu.

Komentáře k receptu